Mida süüa?
Laktoositalumatusega inimene ei tohi piimatooteid mingil juhul menüüst välja jätta! Piimas sisalduv kaltsium on oluline igas vanuses. Et vältida osteoporoosi teket, on väga tähtis saada toidust piisavas koguses kaltsiumi, sest muidu aeglustub luude uuenemine.
Piimhappebakterid oksüdeerivad laktoosi piimhappeks ja tekkiv hapupiim enam laktoosi ei sisalda. Seetõttu talutakse hüpolaktaasia puhul hapendatud piimatooteid, näiteks hapupiima, hapukoort, keefirit, jogurtit, kohupiima ja juustu. Müügil on ka palju erinevaid laktoosivabu tooteid (piim, hapukoor, jogurt, kodujuust, või, juust), mida tarbida.
Laktoositalumatusega seotud seedehäirete ärahoidmiseks lähtuge järgmistest soovitustest:
Soovitatavad toidud
hapendatud, fermenteeritud või laktoosivabad (LV) piimasaadused:
- hapupiim
- keefir
- jogurt
- juust
- piim LV
- kodujuust LV
- jogurt LV
- või LV
- kodujuust LV
Toidud, mida tuleks tarbida mõõdukalt
mõõdukalt piimasuhkrut sisaldavad toiduained:
- sulatatud juust
- juust
- hapukoor
- kohupiim
- sai
- või
- majonees
Toidud, millest tuleks loobuda või tarbida väga vähe:
- piim
- kakao piimaga
- jäätis
- pett
- piimakokteil
- piimašokolaad
- piimapulbriga segatud pannkoogijahust valmistatud koogid
Kui inimene ei talu absoluutselt piima ega ka hapupiimatooteid, on kaltsiumivarude täiendamisel head alternatiivid ka pähklid ja seemned, oad, apelsinid, spargelkapsas ehk brokoli ning sojatooted.
Oluline on pidada meeles, et kaltsium ei saa imenduda ilma rasvlahustuva D-vitamiini juuresolekuta. Selle vitamiini põhilised allikad on kala (lõhe, makrell, tuunikala) ja muna. Nii et kui saada kaltsiumi taimsetest toiduainetest, tuleks kõrvale süüa midagi rasvast, mis sisaldab D-vitamiini. Parim valik ongi kala, mis samal ajal varustab organismi oomega-3 rasvhapetega.
Tähelepanu tuleks pöörata ka teistele toiduainetele, mida ei valmistata piimast, ning medikamentidele. Konsistentsi, maitse ja aroomi parandamise huvides lisatakse toiduainetööstuses laktoosi näiteks vorstidele, farmaatsiatööstuses aga kasutatakse seda teatud ravimites täiteainena. Seetõttu tuleks laktoositalumatusega patsiendil hoolikalt uurida iga toiduaine ja ravimi koostist.
Allikas: Eesti Tsöliaakia Selts